Otwarcie restauracji - sprawdź jak się do tego przygotować!

Kategorie

Producenci

Otwarcie restauracji - sprawdź jak się do tego przygotować!

Otwarcie restauracji - sprawdź jak się do tego przygotować!

Ci z nas, którzy nie wyobrażają sobie wiosny bez wspaniałych posiłków w restauracjach i długich wieczorów przy barowym stole, w końcu będą mogli naprawdę odetchnąć z ulgą. Od najbliższego poniedziałku, czyli 18 maja otwarte zostaną restauracje, bary i kawiarnie po ponad 2 miesiącach przerwy w działalności. Na jakie zmiany muszą przygotować się wielbiciele jedzenia na mieście? W co zaopatrzyć muszą się restauratorzy?

Najnowsze komunikaty opublikowane przez Kancelarię Premiera Mateusza Morawieckiego potwierdzają, że w ramach nowych zasad odmrażania gospodarki, restauracje, a także zakłady fryzjerskie i kosmetyczne będą mogły zacząć ponownie funkcjonować. Nie obejdzie się jednak bez szeregu obostrzeń, które obejmują między innymi liczbę osób przypadających na metr kwadratowy powierzchni restauracji oraz zaostrzone zasady higieny osobistej.
Restrykcje wprowadzone przez prawo uniemożliwiały funkcjonowanie wielu przedsiębiorcom prowadzącym między innymi kawiarnie, restauracje czy salony piękności. Dotychczas jedynym sposobem ich funkcjonowania były więc realizacje zamówień na wynos lub z dostawą do klienta. Miało to na celu jak największe ograniczenie kontaktu między ludźmi, by wirus nie rozprzestrzeniał się. Kolejna tura odmrażania gospodarki zakłada zdjęcie tych ograniczeń, a co za tym idzie wprowadzenie również szeregu zmian w funkcjonowaniu gastronomii.

Jak do nowych wymogów mogą przygotować się restauratorzy?

1. Przygotowanie ogródków zewnętrznych

Nie każda restauracja stawia na wydawanie posiłków na zewnątrz. W najnowszych realiach jednak jest to jeden z najbezpieczniejszych systemów, w jakich może funkcjonować gastronomia. Warto więc zaopatrzyć naszą przestrzeń przed restauracją w stoliki i odpowiednie osłony - parasole, kotary czy markizy. Umilą one czas naszym gościom i ochronią ich przed zmiennymi warunkami atmosferycznymi. W komunikacie premiera przeczytać możemy, że w przestrzeni wewnątrz restauracji będzie mógł przebywać 1 klient na 4 m2. Takiego ograniczenia nie nakłada się jednak na ogródki restauracyjne.

ogródki restauracyjne

 Co najlepiej sprawdzi się do stworzenia wspaniałej atmosfery w naszych ogródkach?

Na największą uwagę zasługują tkaniny markizowe, które dostępne w różnych kolorach, nie tylko chronią głowy klientów, ale również zdobią przestrzeń restauracyjną nadając jej unikatowy charakter. Polecamy tkaninę akrylową firmy SALUEDA, która charakteryzuje się wysokim wskaźnik nieprzemakalności, odpornością na działanie UV, a także jest dobrze zabezpieczona antypleśniowo i antybakteryjnie.


Jeśli jednak tkanina markizowa nie przypadnie nam do gustu, na wybór tkaniny na parasole i osłony polecamy również znacznie cieńszą i tańszą tkaninę poliestrową. Osiąga ona gorsze wskaźniki niż tkanina akrylowa, ale jest równie często wybierana do ozdabiania naszych ogródków oraz szycia osłon i parasoli. Sprawdź pełny asortyment tkanin poliestrowych.

ogródki zewnętrzne kawiarnie

Jeśli prowadzisz restaurację lub bar i martwią Cię ograniczenia do 1 osoby na 4 m2, które zmniejszą ilość klientów, warto zastanowić się nad uszyciem większej konstrukcji. W tym miejscu należy rozważyć zakup namiotowych tkaniny niepalne - pozwolą one wykonać namiot lub halę, w której będzie można zwiększyć liczbę obsługiwanych klientów.
namiot ogródek restauracja

Należy więc poszukać też tkaniny, z której będziemy mogli uszyć namiot zewnętrzny. Do budowy namiotów ogródkowych, które stworzą dodatkową przestrzeń dla naszej restauracji idealny będzie materiał plandekowy o gramaturze ok. 630-650 g/m3. Tego typu materiały doskonale sprawdzają się do szycia niewielkich namiotów, które zaskakują swoją wyjątkową jakością. Polecamy więc wybór naszych autorskich materiałów BT630 lub BT650 dostępnych w wielu kolorach. Jeśli natomiast interesuje nas produkcja namiotów wykorzystująca materiały trudnopalne - doskonale sprawdzi się materiał BTO850FR, który dostępny jest w kolorze białym.

2. Oddzielenie stolików od siebie na odległość 2 metrów lub ustawienie przegród

gastronomia koronawirus kelner epidemia
Najnowsze obostrzenia zakładają rozdzielenie stolików z zachowaniem co najmniej 2 metrów odległości pomiędzy nimi. Przez to na tej samej przestrzeni będziemy w stanie ustawić o wiele mniej miejsc siedzących i przyjąć mniej gości. Rozwiązaniem tego problemu okazuje się ustawienie przegród w naszej restauracji wykonanych z folii przezroczystych, które będą zapobiegały rozprzestrzenianiu się wirusa, a zarazem nie ograniczą widoczności w restauracji. Według komunikatu premiera stoliki oddzielone od siebie przegrodami o wysokości minimum 1 m skracają wymaganą odległość od siebie stolików do 1 metra. To oznacza, że postawienie na metrowe osłony stolików pozwoli restauratorom na ustawienie o wielu więcej miejsc w swojej restauracji.

Jaki materiał sprawdzi się do produkcji osłon w restauracjach?

osłony ogródków zewnętrznych

Polecamy wybór grubej folii przezroczystej - do wyboru pozostawiamy folię o grubości 2 mm lub 1 mm. Grubsza jest mniej elastyczna i może nie sprawdzić się w miejscach, gdzie przegrody narażone będą na częste przestawianie i zmienianie położenia. Cieńsza natomiast jest mniej odporna na rozrywanie, ale sprawdzi się jako przesłona czy kurtyna przesuwna, która będzie mogła być rozkładana i składana wedle potrzeb. Sprawdź pełen asortyment naszych folii przezroczystych na stronie.

3. Częsta dezynfekcja stolików i dbałość o przestrzeganie zasad higieny

Obowiązkiem restauratorów będzie również zadbanie o odpowiednie ograniczenie rozprzestrzeniania się zarazków w restauracji. Warunkiem koniecznym jest dokładna dezynfekcja stolików po każdym kliencie, a także nakładanie masek ochronnych przez obsługę kuchni i kelnerów.

epidemia restauracja dezynfekcja koronawirus
Zniesienie obostrzeń i otwarcie restauracji jest jednym z założeń odmrażania gospodarki. Od najbliższego poniedziałku 18 maja będziemy więc mogli obserwować zmieniający się przez epidemię świat w trochę przyjemniejszej atmosferze jedząc posiłek wraz z rodziną czy przyjaciółmi. Warto jednak przestrzegać zaleceń i uzbroić się w odpowiednie materiały namiotowe do stworzenia wygodnych i bezpiecznych ogródków piwnych, a także w folie, które pomogą odgrodzić klientów od siebie. W ten sposób wspólnie zadbamy o własne bezpieczeństwo ucząc się funkcjonować w nowym systemie.

Przewiń